Bereiding theebloemen

 

Een theebloem is een bolletje gemaakt van groene of zwarte theebladeren en één of meer eetbare gedroogde bloemen in het midden. Deze bladeren zijn met een katoenen draadje samengebonden tot een kleine bol. Door heet water bij de theebloem te schenken komt de bloem tevoorschijn. Voor de gedroogde bloemen wordt onder andere gebruikgemaakt van de goudsbloem, jasmijn, roselle, daglelies en osmanthus.

Theebloemen zijn in Nederland nog niet zo bekend. In China en Engeland is het product veel beter geaccepteerd, theebloemen worden dan ook vaak gebruikt bij een high tea.

Yunnan is één van de oostelijke provincies van China waar theebloemen worden gemaakt. De theebloemen worden vervolgens geëxporteerd naar Europa en Amerika. China doet dit al meer dan 30 jaren.

Hoe bereid je het?

1. Neem eetbare bloemen in bloei.

2. Spoel de bloem af met koud water en haal de bladeren eraf.

3. Knip een gedeelte van de stengels af.

4. Rijg de bloemen aan elkaar.

5. Verhit alles op 80 graden voor een half uur.

6. Laat de theebloem afkoelen.

7. Kook water en laat licht afkoelen.

8. Doe de theebloem in het water.

9. Laat de theebloem in 10 minuten open gaan.

10. Hoe langer in het water, hoe sterker de thee.