Chai Tea Latte

Wat is Chai?

Het Pakistaanse, Indiase, Afghaanse, Iraanse, Armeense, Russische, Albanese en Turkse woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om een pittige Indiase kruidenthee (masala chai in het Indiaas), of Afghaanse groene thee aan te duiden.

Er is geen vast Chaimengsel voor de Indiase thee. Er is wel een aantal vaste ingrediënten:

  • sterke zwarte thee (bv. Darjeeling)
  • zoetmiddel
  • melk of (koffie)room
  • kruiden, de meest gebruikelijke zijn kaneel, kardemom, kruidnagel, gember, peper, maar naar inspiratie kunnen ook andere kruiden toegevoegd worden.
 Een Chai latte is een heerlijke variatie op de traditionele Chai thee. Net als bij een latte gemaakt met espresso, combineert de Chai latte schuimige melk met een sterk gebrouwen thee met specerijen.  Volg simpelweg de onderstaande stappen en ook jij kunt genieten van een heerlijke zelfgemaakte chai latte, perfect op koude winterdagen of als een unieke afterdinner traktatie.

  • 2 hele zwarte peperkorrels
  • 3 groene kardemom peulen, voorzichtig gekneusd met de zijkant van een mes
  • 3 hele kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • circa 1 cm verse gemberwortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 vanillestokje, geschraapt en merg apart
  • 1 eetlepel zwarte thee, bij voorkeur Assam
  • 1 1/2 kop water
  • 1/2 kop melk
  • 1 eetlepel suiker of honing naar wens